Aleksandra Seghi jest absolwentką filologii włoskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Od siedemnastu lat mieszka w Toskanii, pracuje w radiu, przygotowuje informacje dla Polaków, ale to także autorka „Smaków Toskanii” czy „Słodkich pieczonych kasztanów”. Pasjonuje się gotowaniem i tworzeniem biżuterii.
Jej najnowsza książka „Fanklub bułeczek z rozmarynem” to połączenie przewodnika turystycznego z dziennikiem i książką kucharską. Włoskie combo pozwala zaczerpnąć ducha sjesty i śródziemnomorskiego słońca. Ja jako czytelniczka czułam się bardzo zrelaksowana, niemal jak na wakacjach, ponieważ teksty pani Aleksandry wyzwalają naprawdę pozytywną energię, a ona sama zaraża odbiorców swoim szczęściem. Chodząc razem z nią po toskańskich uliczkach, zaglądając w pachnące świeżym chlebem zaułki, zbierając owoce prosto z drzew i odwiedzając najpyszniejsze knajpy w regionie można odpłynąć, zarówno jako turysta, jak i krytyk kulinarny. Tytułowe bułeczki z rozmarynem, to jedno z kultowych dań serwowanych przez autorkę na wieczorach autorskich. Wypieki są tak popularne i smaczne, że czytelnicy pani Aleksandry założyli ich fanklub, do którego dołączyć może każdy. A to tylko jedna z bardzo wielu anegdot, powiązanych z potrawami lub miejscami w Toskanii, o których przeczytamy w „Fanklubie bułeczek z rozmarynem”.
Przepisy umieszczone w książce są przetestowane przez autorkę (oraz jej rodzinę, sąsiadów, znajomych), dlatego można w pełnym zaufaniu zgromadzić wymienione składniki i samemu krok po kroku przygotować danie, o którym akurat czytaliśmy. Pani Aleksandra, z racji tego, iż prowadzi blog kulinarny, obfotografowuje każdą z przyrządzanych potraw, dlatego ich zdjęcia również odnajdziemy w książce.
„Fanklub bułeczek z rozmarynem” jest lekturą lekką, przyjemną, zabawną i rozkoszną. Podczas polskich fali upałów pogoda rozpieszcza nas tak, jak Włochów, więc jak najbardziej polecam lekturę o Toskanii i świetnych przepisach kulinarnych regionu.
Joanna Swojak
(joanna.swojak@dlalejdis.pl)
Aleksandra Senghi, „Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem”, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2015